Babyzwemmen: 6 dingen die je moet weten

Header_ Babyzwemmen 6 dingen die je moet weten

Veelgestelde vragen over zwemmen met je baby

Kan jij ook niet wachten om te gaan zwemmen met je kindje? Heerlijk met je baby in het water dobberen en ontspannen! Maar vanaf welke leeftijd kan dat? En wat moet je meenemen? Hier vind je het antwoord op al je vragen over babyzwemmen.

Waarom is babyzwemmen zo leuk?

Door samen met je kindje te gaan zwemmen, versterk je jullie band en kunnen jullie samen even ontspannen en bewegen in het water. Maar er zijn meer voordelen:
• Zwemmen is goed voor de ontwikkeling van je baby. Je kindje verbetert zijn of haar evenwicht, coördinatie en motorische vaardigheden.
• Daarnaast heeft babyzwemmen een positieve invloed op de hart- en bloedvaten van je kindje.

Vanaf wanneer kun je met je baby gaan zwemmen?

Als je kindje gezond is en goed groeit, kun je hem of haar al op een leeftijd van 2/3 maanden meenemen naar het zwembad. Het is aan te raden dat je met de eerste keer zwemmen wacht tot je kindje zijn of haar eerste vaccinaties heeft gehad. Anders is je kindje nog te vatbaar voor infecties.

Heb je je eerste zwembeurt gepland staan, maar is je kindje ziek geworden? Stel het zwemmen dan uit. Ook als je kindje oorontsteking heeft, is verstandiger om niet het water te gaan. Zijn of haar oren mogen dan niet in het water komen.

Is je kindje te vroeg geboren of heeft je kleine problemen met zijn gezondheid? Overleg dan met je huisarts of het consultatiebureau of je kunt gaan zwemmen.

Waar kun je babyzwemmen?

Veel ouders gaan twee à drie maanden na de geboorte voor het eerst met hun baby op vakantie. Vaak is dit het ideale moment om ook voor de eerste keer te gaan zwemmen. Let er wel op dat het zwembadwater minimaal 31,5°C is, liever nog ietsje warmer zelfs. De ideale temperatuur is 33°C.

Ga de eerste keren nooit langer dan een half uur zwemmen, dat is voor je kleintje meer dan genoeg. Merk je dat je kindje eerder moe wordt? Ga dan uit het zwembad. De nieuwe ervaring en prikkels kunnen erg intensief zijn voor je kindje.

Ga je liever onder begeleiding zwemmen met je baby? Kijk dan of er bij jou in de buurt babyzwemmen wordt georganiseerd. Hierbij krijg je begeleiding en zwem je gezellig samen met andere ouders en hun baby’s.

Wat neem je mee als je gaat zwemmen met je baby?

Als je met je kindje gaat zwemmen, zijn er een aantal dingen handig om te nemen:

• Zwemluiers en eventueel een zwembroek of badpak.
• Handdoek, grote hydrofieldoek of warme badcape om je kindje direct na het zwemmen af te drogen en op te warmen.
• Droge, warme kleren.
• Een gewone luier en babydoekjes voor na het zwemmen.
• Babylotion of olie om het huidje van je baby na het zwemmen in te smeren. Door het water droogt het snel uit.
• Een flesje voor na het zwemmen.
• Je eigen zwemkleding en een handdoek.
• Een fototoestel om dit mooie moment vast te liggen.

Sfeerbeeld_round_Babyzwemmen dit moet je weten

Is het beter om voor of na het zwemmen te voeden?

Het is beter om je kindje niet vlak voor het zwemmen te voeden. De kans is dan groter dat je kindje gaat overgeven. Geef je kindje liever direct na het zwemmen de borst of een flesje*. Hierdoor warmt je baby op en valt daarna waarschijnlijk direct in slaap.

Wat is het verschil tussen een zwemluier en een gewone luier?

Een gewone luier absorbeert vocht. En dat is niet zo handig als je gaat zwemmen. De luier zuigt zich dan helemaal vol en wordt zwaar. Gebruik daarom een zwemluier als je gaat zwemmen met je kindje. Deze absorbeert het water niet en blijft heerlijk comfortabel. Welke zwemluier je kindje nodig heeft, hangt af van zijn of haar gewicht.

Kruidvat heeft zwemluiers voor kindjes van 3 tot 8 kg en zwembroekjes voor kindjes van 7 tot 15 kg (maat 3-4) en 12 tot 20 kg (maat 4-5). De voordelen van onze zwemluiers zijn:

• Door het elastiek rondom zijn de zwemluiers comfortabel en bieden ze genoeg bewegingsvrijheid bij het zwemmen en spelen.
• De speciale binnenlaag voorkomt dat de luier zich volzuigt met water.
• De zwemluiers zijn hygiënisch en praktisch in het gebruik. Je scheurt de handige zijkanten bij het verschonen zo open.
• De luiers hebben een vrolijke opdruk.

En dan nog één ding, vergeet niet om te genieten! Zwemmen is een heerlijk moment voor jou en je kindje. Veel plezier!

*Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s.

Bekijk uit de categorie Baby & Kind ook:

Reageer