Kruidvat BLOG

Babyspenen: alles over fopspenen

Article_header_20211905BA_speentjes

Het speentje van je kleintje is een belangrijke accessoire, maar als ouder kun je er ook voor kiezen om je baby geen fopspeen te geven. Wat zijn de voor- en nadelen van een speen en hoe ga je om met het geven van een babyspeen? We beantwoorden deze en nog vele andere vragen over fopspenen:

Wat is een fopspeen?

Een fopspeen is een speen zonder drinkflesje, waar je baby aan kan zuigen. Je geeft je baby de speen zodat hij of zij rustig wordt of om je kleintje makkelijker in slaap te laten vallen. De fopspeen eindigt met een schild. Het schild zorgt ervoor dat je baby de speen niet in kan slikken.

´Speen´ is een woord dat we geleend hebben uit het dierenrijk. Wanneer een zoogdier een jong krijgt, drinkt het eerst melk van de moeder, voordat het vast voedsel kan eten. Dieren drinken van de speen van hun moeder; mensen doen dat van de tepel. Een fopspeen betekent dus eigenlijk ´neptepel´.

Welke soorten spenen zijn er?

Er zijn verschillende soorten spenen, in diverse maten en kleuren. Pasgeboren baby´s beginnen met een newborn speen. Naarmate ze groeien, verwissel je de speen naar een groter model. Een verkeerd speentje kan gevaarlijk zijn voor je baby. Een te lang of een te groot model, kan de huig van je kleintje aanraken waardoor hij of zij moet kokhalzen.

Naast dat je rekening moet houden met de maat van de speen, is er ook keuze in de vorm van de zuigtuut. We zetten de verschillende soorten babyspenen voor je op een rij:

● Ronde speen
● Dental speen
● Speenknuffel
● Glow in the dark-speen

Sfeerbeeld_20211905BA_speentjes

Ronde speen

De ronde speen, ook wel kersvorm genoemd, heeft een bolle zuigtuut waardoor de vorm op die van een tepel lijkt. Je baby accepteert deze speen hierdoor makkelijker en als ouder hoef je niet na te denken welke kant van de speen boven of onder is.

Dental speen

De dental fopspeen heeft een zuigtuut die deels plat is en deels schuin afloopt. Het platte gedeelte moet aan de bovenkant van de mond, waar het gehemelte is. Hierdoor valt het speentje minder snel uit de mond van je baby, maar moet je wel rekening houden met hoe je de speen in de mond stopt. Een voordeel van een dental speen is, dat hij de spieren van de kaak en de tong stimuleert.

Speenknuffel

Een speenknuffel is een fopspeen waar een knuffel aan vast zit. Je kleintje wil de knuffel graag vasthouden, waardoor de speen minder snel uit bed valt. Daarbij heeft de knuffel een rustgevend effect voor je baby. Een speenknuffel kan zowel een ronde speen bevatten, als een dental speen.

Glow in the dark-speen

De glow in the dark-speen is ideaal voor de nacht. Veel kinderen worden in de nacht verdrietig wakker, omdat ze hun speen zijn verloren. Doordat deze fopspeen licht geeft in het donker, kun je als ouder makkelijk het speentje vinden, zonder daarvoor het grote licht aan te hoeven doen.

Prematuurspeen

Een prematuurspeen is een fopspeen speciaal voor baby´s die te vroeg geboren zijn. Premature baby´s hebben een grote zuigbehoefte, maar de newborn speen is op dat moment nog te groot en te zwaar voor ze.

Naast dat de prematuurspeen bijdraagt aan de zuigbehoefte, werkt dit speentje ook kalmerend voor je baby. Vroeggeboren baby´s blijven vaak langer in het ziekenhuis en ervaren hierdoor stress. De speen voor prematuren helpt ze hierbij.

Materiaal van de speen

Naast de vorm van de speen, heb je als ouder ook de keuze in het materiaal van de speentjes. We zetten de verschillende materialen voor je op een rij:

● Siliconen speen
● Rubberen speen
● Natuurspeen

De meeste fopspenen zijn gemaakt van siliconen, maar je kunt ook kiezen voor een rubberen (latex) variant of een ecologische speen. Siliconen fopspenen zijn vaak stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel. Daarnaast heb je met een siliconen speen minder kans op een allergische reactie.

Rubberen spenen zijn soepeler en zachter. Hierdoor oefenen ze weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes. Een natuurspeen is een ecologische speen, die duurzamer is dan de andere spenen. De speen is gemaakt van natuurrubber en is vrij van plastic en andere chemische stoffen.

BPA-vrij

BPA staat voor ´Bisfenol A´ en is een chemische stof die terug te vinden is in plastic en andere kunststoffen. BPA is een schadelijke stof die de hormoonbalans van je baby kan verstoren. De meeste spenen zijn BPA-vrij, maar het is verstandig om dit te controleren voordat je een speentje aanschaft. Natuurspenen zijn altijd BPA-vrij. Bij een BPA-vrije speen staat er op de verpakking ‘Bisphenol A 0%’.

Wat zijn de voordelen van fopspenen?

Een fopspeen heeft verschillende voordelen, zowel voor je baby als voor jou als ouder. We zetten de voordelen van een speen voor je op een rij:

● Werkt kalmerend
● Stimuleert de slaap
● Vermindert de kans op wiegendood
● Minder schadelijk voor de tandontwikkeling

We hebben het al eerder benoemd, een fopspeen werkt rustgevend voor je baby. Hij biedt troost en comfort wanneer je kindje verdrietig of onrustig is. Naast dat een speentje kalmerend is voor je baby, geeft hij jou ook meer rust, vooral wanneer je met je kleintje in het openbaar bent, zoals in de supermarkt of wanneer je met het vliegtuig reist.

Het kalmerende effect van de speen werkt stimulerend voor het slaapje van je baby. Sommige baby´s hebben moeite met in slaap vallen, waarbij de fopspeen een goede uitkomst kan bieden.

Iedere ouder is bang voor wiegendood. Door je baby een fopspeen te geven, ontwikkelt hij of zij de spieren in zijn of haar mond en kaken. Hierdoor komt de tong meer naar voren te staan waardoor de luchtweg vrij blijft. Daarbij zorgt de speen ervoor dat je baby minder beweeglijk is tijdens het slaapje, waardoor de kans kleiner is dat de neus en mond tegen het matras aan blijven liggen.

Tot slot, is een fopspeen minder schadelijk voor de tandontwikkeling dan duimzuigen. Wanneer je ervoor kiest om geen fopspeen te geven, kan je kindje beginnen met duimzuigen. Duimzuigen is een stuk nadeliger voor de gezonde ontwikkeling van de tanden, omdat het ook effect heeft op een volwassen gebit. Door het duimzuigen verander je namelijk permanent de stand van je kaken.

Wat zijn de nadelen van fopspenen?

Naast dat er voordelen zijn, zijn er ook een aantal nadelen aan fopspenen te benoemen. We zetten de kritische punten voor je op een rij:

● Terugloop van de melkproductie
● Zuigverwarring
● Effect op het gebit
● Speen afleren

Wanneer je baby veel gebruik maakt van de speen, kan dit een nadelig gevolg hebben voor het geven van borstvoeding. Je kleintje heeft zijn of haar zuigebehoefte voldaan via de speen, waardoor de borst geweigerd kan worden. Wanneer dit regelmatig voorkomt, gaat de melkproductie teruglopen.

Als je vroeg begint met het geven van de speen kan er zuigverwarring ontstaan. Op een speen zuigen is gemakkelijker voor je baby dan zuigen aan de tepel voor voeding. Als je kleintje het drinken nog niet goed genoeg onder de knie heeft, kan er niet genoeg melk uit de borst komen waardoor hij of zij gefrustreerd raakt.

Speenzuigen kan nadelige gevolgen hebben voor de stand van de tanden en de kaken. Dit is terug te zien aan het melkgebit. Wanneer de speen niet wordt afgeleerd voordat de melktanden gaan wisselen, kan het ook nadelige effecten hebben op het volwassen gebit.

Veel kleintjes raken zeer gehecht aan hun speen waardoor hij zijn of haar beste vriendje wordt. Wanneer de speen afgeleerd moet worden, kan dit voor veel huilbuien en slapeloze nachten voor de ouders zorgen.

Speen afleren

Op een gegeven moment is het tijd om de speen af te leren. Dit gaat bij het ene kindje een stuk vlotter dan bij de ander. Over het algemeen begin je met het afbouwen rond de eerste verjaardag. Is dit nog te vroeg voor jou en je kindje? Geen probleem, maar het is wel van belang om de speen af te leren voordat je kleintje de melktanden gaat wisselen. Dit is rond het vierde levensjaar van je kind.

Om de speen af te leren moet je kindje een andere oplossing vinden voor de onrustige momenten. Denk hierbij aan een leuk speeltje, knuffeltje of door je kind te troosten door hem of haar in je armen te nemen. Vervolgens ga je oefenen om geen speen te geven bij middagslaapjes. In de avonden geef je nog een speentje om de slaap te stimuleren. De laatste stap is om ook in de avonden geen speen meer te geven.

Hoe maak je een speen schoon?

Soms lijkt het je hele dag in beslag te nemen; de speen schoonmaken. Spenen slingeren vaak overal rond. Ze vallen op de grond, achter de babybox of buiten op straat. Als ouder moet je hierdoor vaak de speen reinigen, maar hoe pak je dit aan? Je kunt een babyspeen op drie verschillende manieren schoonmaken:

● Steriliseren
● Uitkoken
● Vaatwasser

Is de speen nieuw en nog niet gebruikt? Reinig de speen dan niet met de vaatwasser, maar kook deze uit of steriliseer de fopspeen. Op deze manier dood je alle bacteriën die op de speen zitten.

Gebruikt je baby de speen elke dag? Dan is het aan te raden om de speen dagelijks schoon te maken, totdat je kleintje circa zes maanden is. Vanaf deze leeftijdscategorie is een wekelijkse schoonmaakbeurt voldoende. Controleer dan wel van tevoren of de speen niet vies is geworden.

Speen controleren op beschadigingen

Een schone speen is van belang voor de hygiëne, maar je moet de speen ook controleren op beschadigingen. Dit doe je dagelijks door hard aan aan de zuigtuut te trekken. Bij beschadigingen gooi je de fopspeen direct weg. Houd er rekening mee dat iedere fopspeen na zes weken toe is aan vervanging.

close

Previous Article

Luieruitslag: wat te doen bij luieruitslag?
close

Next Article

Kinder-EHBO: eerste hulp aan kinderen