Kruidvat BLOG

Vrouwen poetsen hun tanden vaker dan mannen

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 12/07/2018
header-wanneer-tandenpoetsen2

Wist jij dit al over tandenpoetsen?

80% van de volwassenen poetst twee keer per dag hun tanden. Maar wist jij al dat vrouwen en hoger opgeleiden relatief het meest poetsen? Nee? Dan hebben we hier nog meer weetjes voor je.

Wist je dat:

  • 80% van de 9-jarige kinderen twee keer per dag poetst? Bij 21-jarigen is dit nog maar 60 tot 70%.
  • Kinderen en jongvolwassenen uit gezinnen met lagere inkomens minder vaak hun tanden poetsen? Zij hebben dan ook vaker gaatjes.

Wanneer poets jij je tanden?

De meeste mensen poetsen twee keer per dag hun tanden. Hiermee haal vuil en etensresten weg voorkom je veel mondproblemen. Poets jij je tanden ook meestal ’s morgens en ’s avonds? Daar is een reden voor.

  • Je tong en speeksel reinigen overdag vanzelf voor een deel je gebit. Maar als je slaapt, gebeurt dit niet. Daarom is het goed om te poetsen voor je gaat slapen. Dat geldt zeker als je met je mond open slaapt. Er verzamelen zich dan makkelijker vuil en bacteriën in je mond.
  • Ken je dat? Als je opstaat, ruikt je adem niet altijd even fris. Het is daarom lekker om ’s morgens je tanden te poetsen. Hiermee bouw je ook een beschermlaagje tegen suikers en andere vijanden uit je voedsel je tanden overdag aanvallen

Is er dan ook een moment waarop je je tanden beter niet kunt poetsen? Jazeker. Poets je tanden niet als er zuren in je mond worden geproduceerd. En dat gebeurt meestal in het eerste half uur tot uur nadat je gegeten hebt.

sfeerbeeld-wanneer-tandenpoetsen

Heb je vaak gaatjes?

Als je regelmatig gaatjes hebt, kan het nodig zijn om misschien wel drie of vier keer per dag je tanden te poetsen. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies.

2 minuten poetsen

Per poetsbeurt is het belangrijk om minimaal twee minuten te poetsen. Weet je niet hoelang je poetst? Gebruik een timer om de tijd bij te houden. Elektrische tandenborstels hebben meestal een ingebouwde timer.

close

Previous

De do’s-and-don’ts mondverzorging voor oudere...
close

Next

Oh nee, een gaatje!