Kruidvat BLOG

Wat helpt bij gevoelige tanden?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 12/04/2022
Gevoelige tanden

Help, ik heb gevoelige tanden!

Genieten van een lekker koud ijsje op een zomerse dag of een kopje hete thee in de winter. Heerlijk toch? Maar heb je gevoelige tanden, dan kunnen koude of warme dranken en etenswaren behoorlijk pijnlijk zijn. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, maar iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar is er wat tegen te doen? Lees verder en je weet het!

Allereerst: wat is nu eigenlijk de oorzaak van gevoelige tanden?

Je kunt last krijgen van je tanden tijdens of na het eten van extreem koud of warm voedsel. Maar ook koude lucht, griep, hooikoorts en verkeerd tandenpoetsen kunnen gevoelige tanden veroorzaken. Wat precies de oorzaak is, verschilt per persoon. Ontstoken tandvlees, een gaatje, het blootliggen van een stukje tandbeen of tanderosie zijn de meest voorkomende boosdoeners. Maar ook roken veroorzaakt gevoelige tanden. Daarnaast kun je gevoelige tanden krijgen als je ouder wordt.

Hoe voorkom je gevoelige tanden?

We geven je een aantal eenvoudige tips:

Tip 1: Goede mondhygiëne is het belangrijkst. Is je gebit gezond, dan heb je veel minder kans op gevoelige tanden.
Tip 2: Gebruik goede mondverzorgingsproducten die geschikt zijn voor gevoelige tanden, zoals een tandpasta voor gevoelige tanden. Deze tandpasta’s helpen tandvlees en tandglazuur te herstellen, waardoor je minder last krijg.
Tip 3: Let goed op wat je eet en drinkt. Wijn, frisdrank, vruchtensappen en zure etenswaren met bijvoorbeeld azijn tasten je tandglazuur aan en maken je tanden gevoeliger.
Tip 4: Poets je tanden met een zachte tandenborstel. Zo voorkom je dat je tandvlees beschadigt. Er zijn zachte tandenborstels die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoelige tanden.
Tip 5: Poets niet te hard. Neem de tijd voor het poetsen en volg de adviezen van je tandarts of mondhygiënist op. Poets je tanden meerdere keren per dag, maar niet vaker dan je tandarts adviseert.
Tip 6: Probeer tandenknarsen en het op elkaar klemmen van je tanden zoveel mogelijk te voorkomen.
Tip 7: Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en advies. Voor een goede mondhygiëne kun je ook bij de mondhygiënist terecht.

Tandpasta voor gevoelige tanden

Er zijn verschillende mondverzorgingsproducten te koop die helpen bij gevoelige tanden. Zo is er tandpasta en mondwater speciaal voor gevoelige tanden. Ze beschermen tegen pijn en zorgen voor snelle verlichting van de gevoeligheid. Er zijn speciale tandpasta’s die een beschermlaag aanleggen rond je tandhalzen en zo helpen je gebit beschermen tegen gevoeligheid. Met bewezen resultaat. En deze producten zijn vaak helemaal niet duur.

Ben je benieuwd naar het hele assortiment Sensodyne producten? Ga dan snel naar de webshop!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Nivea Naturally Good Ecodeo
close

Next

Voor elk huidprobleem een ander serum. Een aa...