Kruidvat BLOG

5 feiten en fabels over melktanden

Header-Elmex-melktanden

Waar komt de naam melktanden eigenlijk vandaan?

Melktanden, we hebben ze allemaal gehad. Als kind zijn het je eerste tandjes waarmee je leert kauwen, bijten en eten. Als je wat ouder wordt, wissel je je melkgebit om voor ‘grotemensentanden’. Maar hoe goed ken jij het melkgebit eigenlijk? We hebben fabels en feiten voor je opgezocht.

Feit: Je tanden groeien niet

Wist jij dat je tanden niet groeien? De rest van je lichaam groeit tijdens je jeugd. Alleen je tanden en ogen groeien niet mee. Daarom hebben baby’s vaak zulke grote, opvallende ogen. Omdat de rest van je mond wel groeit, heb je op een gegeven moment grotere tanden nodig. Daarom wissel je je melktanden om voor blijvende tanden.

Feit: De ontwikkeling van het melkgebit begint al in de baarmoeder.

Bij de geboorte zie je het melkgebit nog niet. Maar de ontwikkeling is dan al wel begonnen. Die begint namelijk al in de baarmoeder. Je zwangerschap beïnvloedt daarom de ontwikkeling van de melktanden en is een belangrijke periode voor de groei.

Sfeer-Elmex-melktanden

Fabel: De naam melktanden komt van melk.

Veel mensen denken dat de naam melktanden te maken heeft met de melk die baby’s drinken. Maar dat is niet waar. Een melktand is witter dan een gewone tand en dat is de reden dat hij melktand wordt genoemd.

Feit: Het melkgebit is kwetsbaar.

Melktanden zijn kwetsbaarder dan blijvende tanden. Ze zijn iets kleiner en minder stevig. Ook is de glazuurlaag dunner. Daardoor is het tandbeen goed zichtbaar.

Fabel: Je hoeft niet goed voor je melktanden te zorgen, ze worden toch vervangen.

Als ze toch vervangen worden, waarom zou je dan goed voor je melktanden zorgen? Maar toch is het altijd belangrijk om goed voor de melktanden te zorgen. Anders liggen tandproblemen zoals gaatjes en ontstekingen op de loer. En dat kan flink pijn doen. Kinderen kunnen moeite krijgen met eten, voelen zich niet lekker en slapen slecht.

Ook kan een slechte verzorging van het melkgebit van invloed zijn op je blijvende gebit. Als je melktanden of -kiezen getrokken zijn, kunnen blijvende tanden scheef komen te staan of elkaar verdringen. Als je goed voor je melktanden zorgt, leg je een goede basis voor gezonde ‘grotemensentanden’.

close

Previous

De zure waarheid over tanderosie
close

Next

3 tips voor een heerlijke doe-het-zelfpedicur...