Kruidvat BLOG

Waardoor krijg je een droge huid?

juiste header blog

De 6 meest voorkomende oorzaken van een droge huid

Voelt jouw huid vaak trekkerig en ruw aan? Heeft ze een doffe uitstraling en heb je last van kloofjes, schilfertjes en een trekkerig gevoel? Dikke kans dat je dan een droge huid hebt. Maar waardoor krijg je eigenlijk een droge huid? Dit huidtype kan genetisch bepaald zijn, maar vaak is het een gevolg van bepaalde gewoonten. We hebben hier de zes meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet.

1 – Douchegewoontes

Douche jij ook het liefst zo heet en zo lang mogelijk? Heerlijk hè? Maar je huid wordt hier minder blij van. Als ze regelmatig te lang met te warm water in contact komt, worden de natuurlijke oliën aangetast. Hierdoor droogt je huid uit. Douche daarom niet langer dan 10 minuten op een temperatuur van rond de 30 °C.

Ook je zeep en douchegel kunnen je huid aantasten. Bepaalde ingrediënten zijn niet goed voor de zuurgraad van je huid. Hierdoor is je huid niet meer goed beschermd en droogt ze sneller uit. Gebruik daarom altijd milde huidverzorgingsproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor de droge huid. Deze bevatten hydraterende bestanddelen die je huid gezond houden.

Tip: Vet je huid na het douchen goed in met een vette crème zoals de Kruidvat Cetomacrogol Crème of een vette zalf zoals de VSM Derma Calendulan Zalf. Deze zalf verzorgt de ruwe en schrale huid en ondersteunt het herstellend vermogen van je huid.

Was jij overdag graag regelmatig je handen? Deze goede gewoonte droogt de huid van je handen uit. Gebruik daarom altijd een milde handzeep en smeer je handen na het wassen in met een hydraterende handcrème.

2 – Je leeftijd

Als je ouder wordt, verandert je hormoonhuishouding. Hierdoor wordt je huid vaak droger. Vooral vrouwen merken tijdens de overgang veel van dit natuurlijke proces. Tijdens de overgang neemt namelijk het oestrogeen af. Hierdoor wordt de huid droger en dunner.

3 – Het weer

De verschillende weersomstandigheden hebben veel invloed op je huid. Kou, wind en droge lucht drogen je huid uit. Vooral in de winter voelt ze hierdoor droog en trekkerig aan. Dit merk je goed bij je gezichtshuid. Waar je de rest van je lichaam ’s winters goed inpakt met warme kleding, stel je de huid van je gezicht vaak volledig bloot aan het winterse weer.

Tip: heb je schrale wangen door het winterweer? Gebruik dan VSM Derma Calendulan Zalf.

Maar ook in de zomer is je huid niet veilig. Door een teveel aan zonlicht kan ze namelijk ook uitdrogen. Bescherm je huid daarom zomers altijd goed met een zonnebrandcrème en verwen haar na het zonnen met een hydraterende aftersun.

4 – Lage luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid geeft aan hoeveel vocht er in de lucht zit. In je huis wil je het liefst een luchtvochtigheid van 45 tot 50%. Als dit percentage lager ligt, droogt je huid soms uit. De belangrijkste boosdoeners voor een te lage luchtvochtigheid in je huis zijn de airco en centrale verwarming. De oplossing hiervoor is om een luchtbevochtiger of wat bakjes met water in je huis te zetten. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid.

6. Sfeerbeeld - Titel Blogartikel

Tip: de Medisana UHW Luchtbevochtiger helpt de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden.

5 – Ongezonde levensstijl en voeding

Een goede hydratatie van je huid begint van binnenuit. Het is daarom belangrijk om elke dag genoeg te drinken. Als je te weinig drinkt, voelt je huid vaak droger aan. Wat je eet, heeft ook invloed op je huid. Als je te weinig eiwitten en bepaalde vetten binnenkrijgt, zit er ook te weinig van deze voedingsstoffen in je huidcellen.

Naast je voeding zijn ook andere leefgewoonten niet goed voor je huid. Roken droogt je huid van binnenuit uit. Stress verstoort je huidfuncties en is van invloed op de aanmaak van proteïnen die je huid helpen om vocht vast te houden. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven en stress en ongezonde gewoonten zoals roken zoveel mogelijk te vermijden.

6 – (Huid)aandoeningen

Een droge huid wordt niet altijd veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Soms spelen (aangeboren) aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, diabetes en fibromyalgie hierbij een rol. Ook droogt een gevoelige huid sneller uit dan een normale huid. Een droge en gevoelige huid gaan dan ook vaak samen.

Heb je ernstige of chronische problemen met je droge huid? Ga dan voor advies lang bij een dermatoloog.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Vorige Artikel

5 voordelen van aloë vera
close

Next Article NLBE

Weg met die jeuk! Wat helpt bij huiduitslag m...