Kruidvat BLOG

Hoelang is mijn zonnecrème houdbaar?

Houdbaarheid-zonnebrandcreme-header

Weet je zeker dat je zonnecrème nog beschermt?

Ken je dat? Opeens is het rokjesdag. Hoera! Natuurlijk wil je een terrasje pakken, lekker buiten sporten of wandelen met je kids. Gauw op zoek naar je zonnebrandcrème. Waar lag die ook alweer? Vast helemaal achter in het badkamerkastje. Maar is hij nog wel goed?

Hoe check je de houdbaarheid?

Op sommige flesjes staat een uiterste houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld op de bodem. Op andere flesjes staat het symbool zoals hiernaast afgebeeld. Dat symbool geeft aan tot hoeveel maanden na het openen je product houdbaar is. De beschermingsfactor is tijdens die periode gegarandeerd.

houdbaarheid-zonnebrand

Is je product over de houdbaarheidsdatum?

Na de houdbaarheidsdatum kan de fabrikant de beschermingsfactor niet meer garanderen. De werking van de ingrediënten loopt langzaam terug onder invloed van bijvoorbeeld warmte en zuurstof. Maar geen paniek. Het is niet zo dat je zonnebrandcrème van de ene op de andere dag helemaal niet meer beschermt. Dat spul uit het oude flesje smeren is altijd beter dan helemaal niets smeren.

Bekijk ook: Eerste zonnestralen? Smeren dan!

Wat kun je zelf doen?

Verwacht niet van jezelf dat je onthoudt wanneer je een flesje zonnebrandcrème opengemaakt hebt, ook al heb je het geheugen van een olifant! Noteer beter met een stift (eventueel op een plaklabeltje) wanneer je het flesje of de tube hebt geopend. Check!

Bewaar daarnaast je zonnebrandcrème niet in de volle zon. Hitte en zonnestralen zijn voor veel cosmetische producten niet goed. Heb je een koeltas bij je? Dan is dat de place to stay voor je flesje zonnebrandcrème.

Tip: Zuinigheid is goed, maar niet als het om zonbescherming gaat. Smeer ruim voldoende, zeker een shotglaasje vol, elke keer als je je lichaam insmeert. En herhaal dat elke twee uur. Zorg ervoor dat kinderen goed ingesmeerd zijn, ze zijn extra kwetsbaar.

Houdbaarheid-zonnebrandcreme-sfeer
close

Previous

Vergeten smeermomenten in de zon
close

Next

Alles over zonkracht