Kruidvat BLOG

Last van eczeem? Doe deze 8 dingen dan nooit

Header_Last van eczeem Doe deze 8 dingen dan nooit

Vermijd dit als je eczeem hebt

Jeuk, rode plekken, schilfers: eczeem is heel vervelend. Van je huisarts heb je vast al tips gekregen tegen eczeem. Maar weet je ook wat je beter niet kunt doen? Vermijd deze 8 dingen als je eczeem hebt.

1. Krabben

De verleiding is moeilijk te weerstaan, maar toch: stop met krabben. Want dat maakt je eczeem alleen maar erger. Blijf dus zoveel mogelijk van de jeukende plekken af. Zo beschadig je je huid niet.

2. Een lange douche of uitgebreid bad

Helaas maar waar: water droogt je huid uit, wat eczeem verergert. Ga daarom niet te lang onder de douche of neem een bad van maximaal 15 minuten. Maak het water ook niet te heet, want ook dat droogt je huid alleen maar verder uit.

3. Wasmiddel en zeep met parfum

Parfum is niet goed voor je huid, dus het is beter om producten met parfum te vermijden. Was je kleding daarom met parfumvrij wasmiddel, zoals de wasmiddelen van Neutral. Ook geparfumeerde handzeep, crèmes en lotions zorgen voor een jeukende en droge huid. Gebruik hiervan liever een parfumvrije versie, bijvoorbeeld de Sanex Zero% Sensitive Handzeep.

4. Wollen kleding

Wol is een kriebelende, schurende stof en dat irriteert je huid. Koop daarom geen wollen kleding. Als je kleding shopt, ga dan voor een zachte, katoenen stof die wat wijder valt. Dan kan je huid ademen. Ook is het verstandig om nieuwe kledingstukken eerst een keer te wassen voor je ze draagt.

Sfeerbeeld-Last van eczeem Doe deze 8 dingen dan nooit

5. Make-up

Het is dus belangrijk dat je huid ademt. Met een dikke laag oogschaduw of foundation lukt dat niet, omdat je je huid dan afsluit. Het is dan ook het beste om geen make-up te dragen, hoe jammer dat ook is.

6. Bepaald voedsel

In sommige gevallen verergert eczeem door bepaalde voeding. Welke producten dat zijn, verschilt per persoon. Houd daarom een eetdagboek bij als je vermoedt dat dit bij jou het geval is. Op die manier kom je erachter welk eten jouw eczeem triggert.

7. Geen moisturizer of crème gebruiken

Eczeem ontstaat op een droge huid. Zonder crème of moisturizer door het leven gaan is dus niet verstandig. Smeer je huid minstens twee keer per dag in om uitdroging te voorkomen en je eczeem te verlichten. Op eczeemplekken kan dat bijvoorbeeld met de Kruidvat Eczeemcrème, Bepanthen Eczeem Crème of onze Cetomacrogol Crème.

8. Te veel hormoonzalf

Ben je met je eczeem naar de huisarts geweest? Dan heeft hij je waarschijnlijk hormoonzalf voorgeschreven. Deze zalf werkt goed, maar gebruik er niet te veel van. Dan wordt je huid namelijk kwetsbaarder en dunner. Ga terug naar je huisarts als je er te veel van nodig hebt. Dan krijg je een ander middel.

close

Previous

Wat kun je doen bij geïrriteerde luchtwegen d...
close

Next

Mis jij ook je gewoonteloopjes? Zo voorkom je...