Kruidvat BLOG

Help, ik ruik mijn eigen parfum niet

parfum sprayen

Waarom ruik je je eigen parfum niet?

Fris onder de douche vandaan, een mooie outfit uitgezocht en klaar voor de finishing touch. Je spuit je favoriete parfum op en gaat zelfverzekerd de deur uit. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming haal je even diep adem: “Help, de geur is weg!”. Geen paniek! Je ruikt de geur alleen zelf niet meer, maar anderen gelukkig nog wel. Hoe kan dat?

Reactie op geurprikkels

Je hersenen geven een instinctieve reactie op geurprikkels. Vooral bij gevaar is dit belangrijk. Als je vuur of gas ruikt, blijf je dit ruiken tot je er op reageert. Bij een vertrouwde geur wordt de prikkel niet meer naar je hersenen gestuurd. Je neus raakt eraan gewend. Hierdoor ruik je bijvoorbeeld de geurtjes die in je eigen huis hangen niet meer. Denk maar aan mensen met een hond in huis. Zelf ruiken ze hun viervoeter niet, maar hun bezoek meestal wel.

Overdadig parfum sprayen?

Voor anderen is je parfum wel een nieuwe prikkel. Ze blijven de geur ruiken. Overdadig parfum gebruiken is daarom not done. Behalve als je de mensen je omgeving graag wilt bedwelmen met het door jou zorgvuldig uitgekozen geurtje. Breng het parfum liever in de juiste hoeveelheid en op de juiste plek aan. Zo blijf je de geur het langst ruiken en vinden anderen ook dat je aangenaam ruikt.

parfum sprayen

Afwisselen is de oplossing

Overdadig spuiten is dus niet de oplossing. Maar wat dan wel? De beste oplossing is om af en toe van geur te wisselen. Zo blijven je zintuigen geprikkeld. Kies een geur die bij het seizoen past. Zo houd je je parfum afwisselend, voor jezelf en voor anderen.

Wist je dat er ook verschillende soorten geuren zijn? Zo heb je eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum. Ze hebben allemaal een andere geurconcentratie waardoor je de ene geur langer blijft ruiken dan de ander. Lees meer over het verschil tussen parfum en eau de toilette.

Wil jij meer weten over hoe je parfum gebruikt? Lees dan onze parfum do’s en dont's.

close

Previous

Een sunkissed look voor Marjolijn – Bes...
close

Next

Het verschil tussen parfum en eau de toilette