Kruidvat BLOG

Drie stappen in wondverzorging die je niet mag skippen

header-Hansaplast-wondverzorging

Waarom je kleine wondjes serieus aan moet pakken

Ben jij ook zo iemand die kleine wondjes onderschat? Ach, even aan de lucht laten drogen, een korstje erop en klaar. Niet doen.

Dapper zijn …

Vergeet 'dapper zijn' en 'niet moeilijk doen' door een wond aan de lucht te laten drogen, zelfs als het maar om een schram of een klein snijwondje gaat. Uit onderzoek blijkt dat een wond die geneest onder vochtige en afgedekte omstandigheden, sneller geneest en niet leidt tot korstjes en littekens.*

Bekijk hieronder de drie stappen die je daarom niet over mag slaan:

Stap 1. Reinig de wond

Hiermee voorkom je infecties. Ben je bijvoorbeeld bij het mountainbiken op je knie gevallen en heb je een schaafwond? Dan zit er vaak vuil in de wond. Dit moet je verwijderen. Gebruik ook een desinfecterende spray of vloeistof.

Heb je je in je vinger gesneden, dan kan dat flink bloeden. Je stelpt het bloeden door met een steriel gaasje, zoals Hansaplast Gaaskompressen, op de wond te drukken.

Stap 2. Dek de wond af

Zo voorkom je dat bacteriën bij de wond komen. Kies de juiste pleister of het juiste wondverband. Voor wondjes op lichaamsdelen die bewegen is er de flexibele Hansaplast Elastic Pleister.

sfeerbeeld-Hansaplast-wondverzorging

Het is altijd handig om verschillende maten pleisters in huis te hebben, zoals Hansaplast Finger Strips voor de vinger of de Hansaplast Classic Pleister die je op maat kunt knippen.

Zit de wond op een plek die je moeilijk af kunt dekken, gebruik dan Hansaplast Pleister Spray. De laag die op de wond komt, is flexibel, waterbestendig (en douchebestendig!). Je hoeft de spray slechts één keer aan te brengen.

Stap 3. Bevorder de wondgenezing

Studies hebben aangetoond dat cellen onder vochtige omstandigheden sneller groeien, delen en migreren*. Dit zorgt voor een optimaal wondhelingsproces. In een vochtige omgeving worden harde korstjes, die de vorming van nieuw weefsel remmen, voorkomen. Dit helpt het risico op littekens te verminderen. Zo kun je een wondzalf, spray of Hansaplast Snelle Wondgenezing Pleisters gebruiken.

*Bron Hansaplast.nl

close

Previous

Van eiwitten krijg je het warm
close

Next

Welk maandverband moet ik gebruiken?