Kruidvat BLOG

Menstruatiecup: hét alternatief voor maandverband en tampons

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 08/09/2022

Menstruatiecup: hét alternatief voor maandverband en tampons

Ken jij de menstruatiecup al? Dit is een milieuvriendelijk en praktisch alternatief voor een tampon en maandverband. Doorlekken, steeds je tampon of maandverband moeten verwisselen en ’s nachts wakker worden is er niet meer bij. Met een menstruatiecup heb je een zorgelozere menstruatie. Meer weten? Lees dan snel door!

Tijd voor iets nieuws!

Het was tijd dat er iets nieuws kwam! Wist je dat:

  • De helft van de hele wereldbevolking het grootste gedeelte van hun leven te maken heeft met de maandelijkse menstruatie?
  • Er de laatste 50 jaar niets nieuws ontwikkeld is voor vrouwen die ongesteld zijn?
  • Er een enorme hoeveelheid aan maandverband en tampons op de afvalberg belandt?

De hoogste tijd voor een verandering. Met de menstruatiecup is die er!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een siliconen cupje dat je in je vagina brengt, net als een tampon. Het verschil is dat een tampon het bloed absorbeert en een cup het bloed opvangt. Het cupje heeft meestal de vorm van een trechter en is gemaakt van siliconen, waardoor het flexibel is. Dat maakt het makkelijk in gebruik.

Het handige van een menstruatiecup is dat deze meer bloed kan opvangen dan een tampon of maandverband absorbeert. De cup kan evenveel opvangen als drie tampons. Hierdoor kun je de cup tot wel 12 uur lang inhouden. Je hebt er dus geen omkijken naar. Als je de cup in hebt, kun je gewoon plassen, sporten en zwemmen. Ideaal dus, ook als je graag actief bezig bent!

De voordelen van een menstruatiecup

Het gebruik van een cup tijdens je ongesteldheid kent veel voordelen. Wij zetten ze hier voor je op een rij:

  • Een menstruatiecup is handig in gebruik, omdat je hem tot 12 uur lang achter elkaar kan dragen. Afhankelijk van hoe zwaar je ongesteld bent, hoef je hem dus maar een paar keer per dag te legen en proper te maken.
  • We weten zeker dat niet alleen vrouwen over de hele wereld opgelucht adem zullen halen, maar ook de aarde. Want de berg afval, veroorzaakt door allerlei menstruatieproducten, neemt door het gebruik van een menstruatiecup enorm af. Een menstruatiecup gaat tot wel vijf jaar mee en is daarom milieuvriendelijker en een duurzamere keuze dan maandverband en tampons.

Een cup is de eerste keer misschien wat duurder dan maandverband of tampons, maar omdat hij vijf jaar meegaat ben je op termijn een stuk goedkoper uit. Goed voor jou en je portemonnee dus!

Wat is de beste menstruatiecup voor jou?

Er zijn verschillende cups voor je menstruatie te koop. Elk hebben ze hun eigen kenmerken. Kies altijd een menstruatiecup die bij jouw wensen past. Let ook goed op de maat. Een kleinere maat is aangenaam bij een lichte menstruatie en als je nog nooit bent bevallen. Ben je al eens bevallen en/of heb je een hevige menstruatie? Dan is een grotere maat beter.

Kruidvat menstruatiecup

De herbruikbare menstruatiecup van Kruidvat is gemaakt van hoogwaardige medicinale siliconen. De cup gaat jaren mee en is geschikt voor zowel overdag als ’s nachts. Ook deze cup is verkrijgbaar in maat A en B. Maat A is geschikt voor vrouwen die niet vaginaal bevallen zijn en maat B voor vrouwen die vaginaal bevallen zijn.

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is eenvoudig te gebruiken. We raden je aan de cup voor het eerste gebruik en na elke menstruatie even uit te koken. De siliconen worden hierdoor wat flexibeler en zo weet je zeker dat hij hygiënisch proper is. Je doet dit heel eenvoudig door de cup drie minuten in een pannetje met kokend heet water te leggen.

Een menstruatiecup inbrengen

Als je voor de eerste keer een menstruatiecup inbrengt, kan dit best wat spannend zijn. Het is even zoeken hoe je hem het beste inbrengt en dit vraagt wat oefening. Geef jezelf de tijd hiervoor.

Was je handen altijd voordat je de cup inbrengt. Vouw de cup daarna zodat je hem in kan brengen. Om het inbrengen wat makkelijker te maken, kan je de cup een beetje nat maken. Kies een houding die je comfortabel vindt en breng de cup in. Wanneer je de cup loslaat, ontvouwt hij. Als het nodig is, kun je hem nog iets draaien tot hij goed zit. Als je hem niet voelt zitten, zit hij op zijn plek.

Een menstruatiecup verwijderen

Was, voordat je de menstruatiecup verwijdert, weer goed je handen. Pak het steeltje van de cup tussen je duim en wijsvinger en trek hier zacht aan. Knijp voorzichtig in de bodem van de cup om hem los te maken en haal de cup uit je vagina. Houd de cup hierbij goed rechtop. Wanneer de cup eruit is, kun je hem leeggooien en omspoelen.

Wil je de cup onderweg legen? Verwijder dan de cup en leeg hem in het toilet. Daarna gebruik je heel simpel een toiletpapiertje om hem even proper te vegen. Als je thuis bent spoel je de cup weer af.

Wil je meer weten over het inbrengen en verwijderen? In deze video zie je hoe je de menstruatiecup plaatst en verwijdert.

Voor een zorgelozere menstruatie

Ben jij dat gedoe met maandverband en tampons ook beu? Misschien is de menstruatiecup dan een handig alternatief voor jou. Deze herbruikbare cup vangt het bloed op en kan tot wel 12 uur lang blijven zitten. Je hebt er dus geen omkijken naar en kan gewoon je dagelijkse dingen doen. Wil je zelf een menstruatiecup proberen? Bestel hem dan nu in onze webshop.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Luizen: hoe bestrijd je die kriebelende beest...
close

Next

Waterpokken: verlicht de klachten vanaf het b...