Kruidvat BLOG

Zelf je haar verven is makkelijker dan je denkt!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 27/05/2019
zelf-je-haar-verven-is-makkelijk-headernew

Handige tips om zelf je haar te kleuren

Heb je je eerste grijze haren ontdekt? Vind je je haarkleur saai? Of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Er zijn veel verschillende redenen om je haar te verven. Hier lees je hoe je zelf als een pro je haar kleurt.

Is je haar gezond genoeg om te kleuren?

Voor je je haar gaat kleuren, moet je jezelf de belangrijke vraag stellen: is mijn haar gezond? Als je haar poreus of beschadigd is, pakt de kleuring vaak minder goed uit en kan je haar nog verder beschadigen. Het is daarom het beste om je haar alleen te verven als het in goede conditie is. Dit bereik je door goed voor je haar te zorgen.

Het kiezen van een nieuwe haarkleur

De eerste stap bij het verven van je haar is het kiezen van de kleur. De kleur van je nieuwe coupe moet passen bij je huidskleur en de kleur van je ogen. Binnen elke haarkleur heb je allerlei tinten. Hiervan past de één vaak beter bij je dan de ander. Ontdek hier welke haarkleur bij jou past.

Tip: het is makkelijker om je haar donkerder te verven dan lichter. Om je haar lichter te maken is het vaak eerst nodig om je haar te ontkleuren.

Bepaal ook of je tijdelijk of voor langere tijd een nieuwe haarkleur wilt. Een tijdelijke kleur verdwijnt na een aantal wasbeurten uit je haar. Permanente haarkleuring blijft langer zitten.

De juiste voorbereiding bij het verven van je haar

Heb je je nieuwe haarkleur uitgekozen? Haal deze dan in de winkel. Heb je lang haar? Dan heb je meer haarverf nodig. Koop daarom twee verpakkingen. Doe 48 uur voor je je haar gaat kleuren een allergietest. Hierbij breng je een kleine beetje van de haarverf aan op je huid. Krijg je uitslag, jeuk of wordt je huid rood? Dan is deze haarverf niet geschikt voor jou. Maar als je huid er nog normaal uitziet, kan je verder.

Wist je dat haarverf beter pakt op ongewassen haar? Was je haar daarom in de twee dagen voor het kleuren niet. Lees voor je begint met kleuren de gebruiksaanwijzing goed door en hou je aan de instructies en aangegeven inwerktijd. Laat haarverf nooit langer of korter intrekken dan op de verpakking staat. De kleur kan dan wel eens heel anders uitvallen.

Trek oude kleren aan en leg een paar handschoenen klaar. Je wilt tenslotte geen vlekken op je handen of je kleding. Ook is het handig om een oude handdoek bij de hand te hebben. Ook als je de verf hebt uitgespoeld, kan de kleur nog altijd iets afgeven.

Stappenplan om zelf je haar te verven

Liggen de haarverf en alle andere benodigdheden klaar? Dan kan je aan de slag. Volg dit handige stappenplan:

1 - Borstel je haar goed door totdat er geen knopen of klitten meer in zitten.
2 - Trek de handschoenen aan.
3 - Maak de haarverf aan zoals op de verpakking staat.
4 - Verdeel je haar in kleine plukken en verf je lokken pluk voor pluk. Gebruik grote haarspelden om de verschillende plukken apart te houden. Maak niet te grote plukken. De kans is dan groot dat je plekken ‘vergeet’ en de kleur niet goed dekt.
5 - Breng de haarverf aan met een kwastje, een kam of je vingers. Begin altijd bij je haarwortel. Vanaf hier werk je naar de puntjes toe.
6 - Gebruik nooit te weinig haarkleuring. Het risico bestaat dan dat kleur niet goed dekt.
7 - Verdeel de verf nog beter over je haar met een kam of masseer het in met je vingers voor een nog betere dekking.
8 - Hou de exacte inwerktijd aan die op de verpakking staat. Zet hiervoor een (kook)wekker.
9 - Spoel je haar daarna goed uit met lauw water. Dit kan in de wasbak of onder de douche. Als je je haar uitspoelt met te warm water, verdwijnt de kleur sneller. Spoel je haar uit tot het water weer kleurloos is.
10 - Verzorg je haar met de (vaak meegeleverde) conditioner.
11 - Droog je haar en breng het in model.

zelf-je-haar-verven-is-makkelijk-rondsfeerbeeldnew

Handige tips bij het kleuren van je haar

  • Wil je geen vlekken op je voorhoofd en in je nek? Smeer dan wat vaseline rond je haarrand. De verf hecht zich hierdoor minder goed aan je huid. Heb je toch geknoeid? Verwijder de verf dan zo snel mogelijk met en wattenstaafje en wat reinigingsmelk.
  • Wikkel een restje aluminium- of vershoudfolie om je hoofd als de verf inwerkt. Je hoofd wordt zo warmer waardoor de kleur beter intrekt.
  • Heb je je haar een donkere kleur gegeven? Slaap dan de eerste nacht op een oud kussensloop of leg een oude handdoek op je kussen. De kleur kan dan nog afgeven.
  • Wil je je nieuwe haarkleur zo lang mogelijk mooi houden? Gebruik dan een speciale shampoo en conditioner voor gekleurd haar. Lees hier meer over de beste verzorging van gekleurd haar.

Heb je nog vragen over het verven van je haar? Lees dan ook onze meest gestelde vragen over het kleuren van je haar.

close

Previous

De geschiedenis van de onderbroek
close

Next

Wat is de beste eyeliner voor jou?