Kruidvat BLOG

Wanneer geef je je baby zijn eerste hapjes?

eerste hapje baby

De eerste stapjes naar vast voedsel

Kijkt je kleintje het eten bijna uit je mond wanneer je een hap neemt? Grote kans dat hij of zij toe is aan zijn eerste hapjes! Maar wanneer mag je je baby vast voedsel geven? En hoe pak je dat eigenlijk aan? Hieronder een paar nuttige adviezen voor je.

Wanneer is je baby toe aan de eerste hapjes?

Je vraagt je misschien af wat het beste moment is om van borstvoeding of flesvoeding over te gaan op vast voedsel. Je wil dit niet te vroeg doen. Maar je wil de signalen van je baby ook niet negeren. En deze signalen zijn goed te herkennen. Je kindje:

  • sabbelt op je handen;
  • stopt dingen in zijn mond;
  • heeft opvallend veel belangstelling voor jouw eten;
  • wil meer borst- of flesvoeding dan normaal;
  • slaapt ineens minder goed door en wordt 's nachts wakker.

Het is duidelijk: je kindje is toe aan zijn eerste hapjes.

Begin de eerste hapjes vanaf 6 maanden
Het officiële advies is: begin pas vanaf 6 maanden met bijvoeding. Tot 6 maanden is borstvoeding het beste voor je baby. Lukt dit niet of wil je dit niet, dan is flesvoeding een goed alternatief. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van borstvoeding en zuigelingenvoeding.

Soms is ie er al eerder aan toe
Sommige baby’s zijn al eerder aan vaste voeding toe. Denk je dat jouw kindje ook al toe is aan zijn of haar eerste hapjes, maar is hij nog geen half jaar oud? Overleg dan met je huisarts of arts van Kind & Gezin wat verstandig is.

Niet jonger dan 4 maanden
Een baby jonger dan 4 maanden mag in ieder geval nog geen bijvoeding. De spijsvertering kan vast voedsel namelijk nog niet aan. Bovendien kan je kleintje met 4 maanden nog niet zelf rechtop zitten, waardoor hij kan stikken in zijn eten. Nog even wachten is het advies.

Ga je voeren of laat je je baby zelf eten?

Sommige kindjes vinden het fijn om met hun handjes in het eten te graaien, het zelf vast te pakken en in hun mond te stoppen. Andere baby’s vinden het juist heerlijk om gevoerd te worden. Je komt er snel genoeg achter wat bij jouw kindje past. Een combinatie van beide is natuurlijk ook goed.

Pap uit de fles
Je kunt je kindje voor het slapengaan of als ontbijt een papfles geven. Makkelijk en zonder geknoei. Pap met een lepel geven zou goed kunnen zijn voor de mondmotoriek van je baby.

Leren eten met een lepeltje
Wanneer je je baby met een lepeltje voert, zal hij of zij in het begin vooral aan het lepeltje sabbelen. Dat komt omdat de tongreflex nog sterk is. Een kleine, plastic lepel is dan het fijnst. Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen (Kijk, daar komt het treintje aan!). Zo heeft hij of zij op tijd in de gaten wat er gebeurt en kan hij of zij het mondje opendoen. Breng het lepeltje altijd horizontaal in de mond. Je kindje zal na een tijdje vanzelf leren om het eten met zijn bovenlip van de lepel te happen.

eerste hapje baby

Ikke doen: de Rapley-methode
Heb je wel eens gehoord van de Rapley-methode? Hierbij pureer je het eten van je kindje niet. Je geeft hem of haar gekookte groenten en reepjes of stukjes fruit, rijstwafeltjes of brood. Deze stukken kan hij zelf pakken, naar zijn mond brengen en tussen zijn kaken ‘kauwen’. Voordelen van de methode zijn dat je kindje zijn motoriek goed ontwikkelt en meer smaken leert ontdekken. Ook bepaalt je kindje zelf het tempo van zijn ontdekkingstocht naar vast voedsel. Misschien een overbodig advies, maar toch: laat je baby nooit alleen met het eten!

Hoeveel vaste voeding geef je?

Wanneer je net begint met de eerste hapjes, zal je kindje alleen kleine hoeveelheden eten. Laat hem zo veel eten als hij of zij zelf wil. Dring niet aan wanneer hij of zij geen zin heeft. Jonge kinderen voelen heel goed aan hoeveel voedsel ze nodig hebben. Geleidelijk zal je kindje steeds meer vaste voeding eten en minder melk nodig hebben.

Meer weten? Hier lees je alles over vaste voeding voor je baby.

close

Previous

Zo bescherm je baby en kind tegen uv-stralen
close

Next

Welke groente en fruit geef je bij de eerste ...