Kruidvat BLOG

Help, mijn kindje heeft luieruitslag

Luieruitslag-header

Wat kun je doen bij luieruitslag?

Oh nee! Je verschoont de luier van je kindje en dan zie je het: rode billetjes! Elke baby heeft er wel eens last van. Het is een onschuldige, maar pijnlijke aandoening. Als je de billetjes aanraakt, schreeuwt je kindje het uit. Je wilt de pijn graag verzachten, maar hoe? Wij helpen je.

Bekijk ook: Belang van smeren na het badje

Wat is luieruitslag?

Kindjes die luiers dragen kunnen last krijgen van luieruitslag. De huid is rood, schraal en soms erg geïrriteerd. De uitslag zit meestal op de billetjes of op andere plekken die onder de luier zitten. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel erg pijnlijk. Je kindje huilt veel. Het doet vooral pijn als er urine of ontlasting op de geïrriteerde plekjes komt. Auw!

Luieruitslag-zwitsal-producten

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag ontstaat door de stoffen in urine en ontlasting en het schuren van de luier. Vaak denk je dat het jouw schuld is. Je hebt vast de luier te strak gedaan of te laat verschoond. Maar dat hoeft niet de oorzaak te zijn.

Oorzaken luieruitslag:

  • Sommige kindjes hebben een (over)gevoelig huidje.
  • Komen de tandjes van je kindje net door? Dan heeft je kleintje vaak last van zure en dunnere ontlasting. De kans op luieruitslag is groter.

Zo behandel je luieruitslag

Je wilt je kindje graag van de pijnlijke billetjes afhelpen. Begin met het regelmatig of vaker verschonen van de luier. Zo verklein je de kans op irritaties. Verschoon een poepluier direct en verschoon je kindje voor en na elk slaapje. Helpt dit niet? Misschien heb je dan iets aan de volgende tips:

  • Zinkzalf, bijvoorbeeld Zwitsal Baby Zinkzalf, verlicht snel en helpt ook nog eens luieruitslag voorkomen. De zalf zorgt als het ware voor een beschermende laag tussen de billetjes en luier.
  • Talkpoeder, bijvoorbeeld Zwitsal Baby Talkpoeder, zorgt voor een soepele, droge en gladde huid. Talkpoeder vermindert de wrijving tussen huid en luier. Dat is ook best prettig als je gevoelige billetjes hebt. Talkpoeder absorbeert daarnaast vocht en voorkomt zo pijnlijke plekjes.
  • Misschien heeft je kindje een (over)gevoelige huid. Probeer dan eens andere verzorgingsproducten. Zo heeft Zwitsal speciale producten voor een gevoelig huidje, zoals Zwitsal Baby Sensitive Billendoekjes.
  • Heeft je kindje last van een droge huid? Probeer dan eens Zwitsal Baby Zachte Crème.
Luieruitslag-verschonen

Helpt dit allemaal niet en heeft je kindje nog steeds last van luieruitslag? Neem dan contact op met je huisarts.

close

Previous

Heeft je kindje peutermelk nodig?
close

Next

Het gemak van luierbroekjes