Kruidvat BLOG

De beste tips & tricks om je kindje in bad te doen

tips-om-je-kindje-in-bad-te-doen---header3

Waterpret voor jou en je kindje!

Je kindje in bad doen is leuk! Maar de eerste keer kan het ook heel spannend zijn. Hoe vaak moet je kindje eigenlijk in bad? En hoe lang moet je baby in bad? Met onze handige tips en tricks maak jij het in bad gaan voor jou en je kindje leuk!

Onze tip: Reinig en verzorg het huidje van je baby op milde wijze met deze Kruidvat Baby Zeepvrije Wasgel. De wasgel is uiterst geschikt voor de gevoelige babyhuid, want deze is zeepvrij en bevat geen parfum.

Wanneer voor het eerst in bad?

Vlak na de geboorte wordt je kindje vaak even licht schoongewreven met een doek. Het is niet nodig om je kindje dan al in bad te doen. Vaak is het op dag drie tijd voor het eerste badje. En dat is spannend, maar ook heel bijzonder!

Hoe vaak moet je kindje in bad?

Baby’s die nog niet rondkruipen, worden meestal niet zo vies. Het is daarom niet nodig om ze vaker dan één of twee keer per week in bad te doen. Als je baby wel begint te kruipen of aan zijn eerste hapjes begint, is het misschien nodig om hem of haar vaker een badje te geven.

Te vaak in bad gaan is niet goed voor het huidje van je kleintje. De babyhuid is teer. Water en zeep drogen de huid vaak uit.

Je kindje in bad doen

En dan is het zover, het is tijd voor je baby’s eerste badje. Een spannend moment waarbij een goede voorbereiding en het nemen van de juiste stappen heel belangrijk zijn. Als het goed is, heb je bij het shoppen voor je babyuitzet al een badje, standaard en andere benodigdheden in huis gehaald. Nu kunnen we dus aan de slag:

Stap 1: Het is belangrijk dat je kindje wakker is en geen honger heeft. Doe je kindje daarom niet vlak voor een voeding in bad. Ook vlak na een voeding is geen aanrader. Je kindje kan dan in bad gaan overgeven. Je kiest zelf of je je kindje ’s morgens of ’s avonds in bad gaat. Denk er wel om dat kinderen vaak slaperig worden van een badje. Als je baby moeite heeft met slapen is het daarom handig om hem wat later op de avond in bad te doen.

Stap 2: Spoel het badje goed schoon en vul dit daarna met water. Let op dat het water niet te warm of te koud is. 37 graden is een comfortabele temperatuur voor je kindje. Je meet de temperatuur gemakkelijk met een speciale badthermometer. Het is niet nodig om zeep in het water te doen. Zeep droogt het tere huidje namelijk uit. Let er ook op dat het in de badkamer en de kamer waar je je kindje aan- en uitkleedt lekker warm is. De verwarming mag op ongeveer 21 graden.

tips-om-je-kindje-in-bad-te-doen---rond-sfeerbeeld3

Stap 3: Kleed je kindje pas uit als het badje klaar is. Zo krijgt hij het niet koud.

Stap 4: Nu is je kindje klaar om in bad te gaan. Laat zijn hoofdje op je linkerpols rusten en hou met je linkerduim en -wijsvinger de linkerarm van je kindje vast. Zo voorkom je dat je kindje wegglijdt. Til met je rechterhand zijn billetjes op en laat hem rustig in het badwater zakken. Laat je kindje ongeveer 5 tot 10 minuutjes baden, dat is voor je baby lang genoeg.

Stap 5: Was het lichaam van je kindje met een hydrofiel washandje. Wil je ook de haartjes wassen? Doe dit dan als laatste. Een nat hoofdje koelt namelijk snel af. Gebruik hiervoor een milde babyshampoo.

Stap 6: Droog je kindje na het baden af met een hydrofiele doek. Een gewone handdoek is te ruw. Droog je kindje af door te deppen en niet te wrijven. Droog eerst de billetjes af zodat je de luier weer snel om kan doen. Droog daarna de rest af en let hierbij goed op de huidplooitjes. Kleed je kindje daarna direct aan om te voorkomen dat hij het koud krijgt.

Tip: Leg de kleertjes van je kindje tegen een kruik of op de verwarming. Zo zijn ze lekker warm!

Succes! En vergeet niet om te genieten van dit intieme moment met je kindje.

close

Previous

Stap voor stap een luier verschonen
close

Next

Waarom heb je tijdens je zwangerschap sneller...